Friday 30 August 2013

Happily Never After - Prologue

Svet je krásny v postieľke za zámkom, aj keď nočná mora je, dá sa prebrať z nej. 
Až dospelosť ti popraje nádherné ránko a zistíš, že tvoja rozprávka má iný dej...
Kali- Sladké sny

Čo ak sú rozprávky skutočné? Čo ak naozaj existujú všetky tie postavy, krásne princezné, zlé čarodejnice či príšery, dobro i zlo? Čo ak tam kdesi sú? No čo ak nie sú také, ako sme si ich predstavovali? Čo ak to všetko bolo trochu inak? Čo ak krajina zázrakov bola naozaj len výplodom fantázie? Čo ak Zviera nebolo tým skutočným netvorom, ktorý žil v paláci v lese? Čo ak zlé sestry nie sú zlé? Čo ak je všetko naozaj inak?

Možno žijú medzi nami. Možno ich príbeh je trochu iný, ako ho poznáme. Možno je ten pravý ukrytý pod tým, ktorý nám kedysi rodičia rozprávali. Možno je len upravený, možno je vyrozprávaný z nesprávneho uhla pohľadu. Možno, keby ho vyrozprával ktosi iný...

*****

Ak by sa niekto, kto vie čítať z hviezd v tú noc pozeral na oblohu, vedel by, že čosi veľké začne s prichádzajúcim ránom. Hviezdy boli o čosi bližšie, leskli sa jasnejšie. Dokonca sa medzi nimi na okamih zablysli aj tie, ktoré sa na anglickej nočnej oblohe objavovať nezvykli. Obloha ich bola plná, akoby sa všetky priblížili pozrieť na nadchádzajúce ráno. A keď sa naň chcú aj hviezdy prizrieť, musí to znamenať, že ľudí čosi veľké čaká.

No v tú noc všetci spali. Mesto utíchlo takým pokojným spánkom, ako už dávno nie. Ktosi každému z nich na viečka prilepil krásny sen, ktorý ho až do rána nepustil. Každý pokojne spal s úsmevom na perách. No predsa, keď sa hviezdy prizreli bližšie, zazreli postavu mrviacu sa pod prikrývkami, vraštiacu tvár a čosi si mrmlajúcu. Ak by sa hviezdy dokázali veľavýznamne usmiať, spravili by to práve v tej chvíli, no ony sa mohli len prizerať. A tak sledovali dievča, ktoré sa nespokojne hmýrilo, no stále sa nedokázalo zo sna vytrhnúť. Muselo vedieť, aký je zajtra dôležitý deň, muselo vedieť, že pre ňu to všetko zajtra začne. Áno, zajtra je rozhodne ten deň, zajtra sa to všetko zmení.

Hviezdy sa pokojne prizerali, ako cez okno do bytu k dievčaťu vkĺzol striebristý tieň. Videli, ako ju pohladil, ako ju pobozkal na čelo, na ktoré sa jej lepili spotené svetlé vlasy. Videli, ako jej pričaroval krásny sen, ako dievča konečne pokojne zaspalo. Bude potrebovať spánok, veď zajtra je ten deň, zajtra to všetko začína.

Hviezdy sa nedočkavo obzreli za miznúcim striebristým tieňom, sledovali ho a šepkali tým, ktoré ho už vidieť nemohli. Tieň pomaly vletel ďalším oknom do ďalšieho domu. Hviezdy so záujmom sledovali, ako tam po špičkách vkĺzol a sklonil sa nad posteľ, kde sa v špinavých čierno-bielych perinách nepokojne krčilo dievča s vlasmi farebnejšími než jarná lúka. Dievča sa krútilo do čo najmenšieho klbka, no tieň ju pohladil, čosi jej nezvučne zašepkal a taktiež jej venoval nový, pokojný sen. Venoval jej hlboký spánok plný zabudnutia, v ktorom netuší, že zajtra bude všetko inak.

Hviezdy s napätím sledovali, ako tieň navštívil pod rúškom noci ešte dve ďalšie spiace dievčatá. Videli, že aj ony sú nepokojné, kým celé mesto spí magickým nevedomým spánkom. Iste sa to celé týkalo aj ich. Iste aj ony sú súčasťou obrovskej zmeny, ktorá začína hneď ráno. Hviezdy si vzrušene šepkali. Od toho rána už nebude nič, ako bolo predtým.





Chcela som vám tu niečo nechať, keďže tu nebudem, aby som to sama zverejnila a jediné, čo mám, je prológ k novej poviedke (mám ešte teda epilóg ku starej, ale nemyslím, že je vhodné ho už zverejniť, keďže nie sme ani v polovici).

Poviedka ešte samozrejme nezačne, až keď sa skončí Lonely, no aspoň prológ. Dúfam, že sa vám bude páčiť, je taká... rozprávková. Aj keď ani nie. Veď uvidíte. Veľmi sa na ňu teším. Ľúbim vás, užívajte si zvyšok prázdnin ;)

P.S. Kto spoznal ten úryvok z piesne na začiatku, tak ho neskutočne milujem, tá pieseň sa mi k príbehu hodí, akosi si ju začnem podvedome spievať vždy, keď nad príbehom rozmýšľam. A ak poznáte Kaliho veci, tak viete, že má naozaj krásne texty a toto je jeden z nich...

Mimochodom, ak tento prológ nebude mať desať komentárov, spolu s mojimi nervami končím aj ja. 

Tešilo ma.

11 comments:

  1. Tak teda napíšem komentár. Som si istá, nie, ja to zariadim, že tých desať tu bude. Pravdupovediac, ak skončíš, skočím. Si možno jedna z dvoch autoriek, ktoré ma nikdy neprestali baviť. Si autorka, ktorú som našla cez facebookovu stránku kde si pridala prológ k Point in time, ktorá je doteraz mojou srdcovkou aj keď ty ju nenávidíš. Neviem, či je to ona, ale proste PIT je podľa mňa žena, pretože chlap by nikdy nebol tak nabitý emóciami a nemal by tak dobrú súčasť ako je Zoe. Doteraz milujem ten deň kedy som našla tvoj a Maruškin blog, ktorý mi už takmer rok pomáha prežívať vo svete kedy človek to čo chce nenájde pokiaľ si to sám nevytvorí. A tak teda tvoj náad dokáže vždy zaujať po prvom odstavci, možno vete, alebo aj celej časti. Zaujme, čisto a jednoducho. A tento už vonkoncom, pretože v ňom nie sú žiadny klauni s falošným úsmevom a slzami v očiach, ale moje obľúbené hviezdy, ktoré tak milujem a ktorých je tak veľa tajomstiev a inšpirácie.
    Meškám, pretože píšem tento komentár, ale uričte je pre mňa dôležité aby si neskončila. Aj pre iných, veď to určite vieš. Mala som chuť skončiť keď som písala "Simple" a mala som rôzne chute keď som písala Wall. Ale nikdy som to úplne nevzdala. Vzdám to snáď až vtedy keď vzdám aj všetko ostatné a naposledy vydýchnem nejaký obláčik pary. A aj keď je toto odveci, lebo ty nie si ja, tak to sem píšem lebo chcem aby bol tento komentár dlhý, pretože ty mi vždy nechávaš len dlhé komentáre a ja som ti potom dlžná toho povzbudenia, ktoré v každom z nich je.
    Budem teda zvedavá či sem tých ďalších deväť komentárov nájdeš.

    ReplyDelete
  2. Predsa vie že to je absolútne TOP! Ako všetko čo napíšeš! ♥

    ReplyDelete
  3. To dievča, ktoré napísalo prvý komentár, akoby mi čítalo z duše. Tiež som ťa našla cez facebook, kde som si prečítala prológ k PIT a odvtedy som tvoj najvernejší fanúšik, čitatel. No a samozrejme k prológu teraz. Nikdy ťa nepochopím, naozaj nikdy. Dokážeš napísať strašidelné príbehy ako je Lonely, vymyslieť skvelé hádky medzi Zoe a Zaynom v PIT až k (zatiall) rozprávkovým častiam ako je HNA. <--pripomína mi to DNA takže tomuto príbehu skratku dávať nebudeme. Celkom sa bojím, čo sa z toho vykluje. Vobec netuším čo čakať od teba, čo čakať od príbehu. Prológ je úžasný, ale trošku ma desí, že si nedokážem vydedukovať ako to bude pokračovať.. proste nič.
    Každopádne, dúfam, že sa tu tých 10 komentárov nazbiera, inak zabijem všetkých, ktorí si nenašli 3 minúty na napísanie jediného komentu.
    A teraz makám preč, lebo mi beží búrlivé víno, tablet ukazuje 2% baterky, takže by som mala ísť nájsť nabijačku a pobaliť sa do Prahy, lebo je 9hodín a nie som zbalená.
    Viem, že toto nikoho nezaujíma, tak idem už.
    Čusky.
    PS:Si skvelá.
    PSS: Milujem tvoju fantáziu.
    PSSS:Nie len fantáziu 3:)
    PSSSS:3:) toto je čertík.
    PSSSSS: už končím.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hna ako DNA je fajn, mne to pripomína hnačku... :)

      Delete
  4. dvojčatko moje, prestaň s tými rečami že z tadeto odídeš! blog je parádny, zbožňujem ho, ako aj ostatní. Ak to tu "zavesíš", čaká ťa odo mňa fb teror haha. ten prológ je dokonalý, rozprávkový, magický, čarovný, cítila som sa pri ňom ako keď som ako deväť a pol ročná prvý krát otvorila Harryho Pottera :) keep writing, u unbelievable unicorn :*

    ReplyDelete
  5. Nepíšem komentár preto, že potrebuješ 10 komentárov! Píšem komentár preto lebo si ... doprdele, nikdy nenájdem to SLOVO, ktoré by aspoň z časti vystihovalo teba, dievča ktorému som verná už od jej prvých článkov na blogu, ktoré píše bludy a ja to milujem čítať (prepáč ak si sa urazila ale tak som to nemyslela:D) etc. Ak prestaneš, tak potom to bude už len totálne zle. Neprestávaj, máš tu tých ľudí ktorý Ťa milujeme, tak comeoncomeon! :* :* :* Kali je Pán.

    ReplyDelete
  6. Ja neviem čo mám napísať pretože všetko čo chcem napísať tak už napísané je, a nechcem sa opičiť! Ja len že neopováž sa skončiť lebo ,,svet bloggerov,, príde o najlepšiu z najlepších. Nechcem ti teraz zdvíhať ego, ale je to tak. :) Tvoje príbehy sú dokonalé! Tvoja fantázia je jedinečná! Proste si úžastná spisovatelka. A k tomu prológu.. ako som spomenula nemám čo napísať pretože také slovo ktoré by to vystihovalo ešte neexistuje..
    PS: opováž sa skončiť! Lebo ak sa to náhodou stane ( čo sa samozrejme nestane) osobne si ťa nájdem, priviažem ťa k stoličke a donútim ťa vykúzliť niečo čarovné čo všetky tvoje čitatelky odcenia!! A ja budem hrdina že som to urobila, takže teoreticky všetci budú šťastný!!
    ;)
    Tvoja verná čitatelka a hrdina všetkých Viki. :)

    ReplyDelete
  7. Presne tak čarovné a fascinujúce ako Lonely bude určite aj táto nová poviedka. Súhlasím s dievčatami nado mnou. Ja som tu už síce takmer od začiatku, a jedinú poviedku, ktorú som komentovala okrem Lonely bola Point in Time, ktorú som hltala každým jedným slovom. Hádky, vášen, nenávisť prerastajúca v lásku medzi Zaynom a Zoe bolo niečo neskutočné! Ale to tu nebudem písať, predsa toto je nová poviedka. Na tebe je úžasné to, že ty vieš dokonca aj jeden malý odstavec tak fascinujúco opísať, že aj keby to niekto chcel vypnúť, tak mu to mozog nedovolí a musí to prečítať dokonca! A hlavne neviem čo od toho očakávať, čo určite veľa z náš zbožňuje, takéto poviedkové prekvapenia. A ty si zatiaľ vždy prekvapila milo! Takže sa neskutočne teším na túto poviedku, ktorú budem zbožňovať ešte viac ako Point in Time, a Lonely, pretože stále píšeš lepšie a lepšie, a stále sa tá moja "láska" k tomuto blogu zväčšuje. A ako si písala v jednom článku, stále chceš niečo lepšie, takže ak to bude lepšie od Lonely, tak už teraz klobúk dole!
    A hlavne sa neopováž skončiť, pretože aj keď to nekomentuje milión dievčat, máš aj tak určite verných čitateľov a komentátorov (chápeš nie? :D) , ktorí toto všetko zbožňujú a pre ktorých sa to oplatí písať! (hej, som medzi nimi aj ja :D) A určite by nebolo ľúto len mne, keby si skončila. :)

    ReplyDelete
  8. Koment číslo 9, už sa ti to blíži, hun. Opovážiš sa skončiť s písaním. Veď to by bolo akoby si zobrala feťákovi drogu. Dúfam že nás nechceš mať na svedomí. Nový príbeh vyzerá úplne čarovne, myslím že sa máme na čo tešiť. :) hlavne s ničím neprestávaj! <3

    ReplyDelete
  9. Fuuuuuuuha vyzerá to dobre. :)
    Hádam mám ten 10ty koment, a budem sa tešiť na prvú časť ;)
    Opováž sa skončiť! :) xx

    ReplyDelete